RSS

Víz alatti motorral hajtott gépek III. rész – Merülőmotoros keverők

A merülőmotoros keverőknek két típusa is létezik:

–         Vízszintes tengelyű propellerkeverők

–         Függőleges tengelyű fenékre lehúzott, úszótestes hiperboloid formájú keverők

 

Fordulatszámuk szerint a következők lehetnek:

 

Gyorsjárású keverők

A propellert közvetlenül a hajtómotor tengelyére szerelték. 4 és 6 pólusú motorok jöhetnek itt csak szóba, vagyis percenként 1450 és 950 fordulatszám.

 

Közepes járású keverők

A villamos motor olyan beépített bolygóművel hajtja a propellert, hogy a percenkénti fordulatszám 150-600 közé esik.

 

Lassújárású keverők

 

A propellert a motor bolygóműves lassító áttéten keresztül hajtja, ahol a percenkénti fordulatszám 20 és 60 közé szokott esni.

 

Vízszintes tengelyű propeller keverők

 

E háromféle keverő rendszerint vízszintes tengellyel van beszerelve a medencébe, bár lehet őket kissé ferde vagy függőleges tengellyel is szerelni,

hiszen a gördülő-csapágyazás miatt közömbös a tengely iránya. Gondoskodni kell a propelleren keletkező erő megtámasztásáról. A géppel szállított tartóállványt erre is a folyadékáramlásból keletkező esetleges rázóerőkre is méretezni kell. Hiszen ráakadhat a propellerre szálas szennyeződés,s amíg ledobja magáról – mert öntisztítóak – addig féloldalas erőhatások jelentkeznek.

Amikor a nagyobb átmérőjű kerék kis fordulaton forog, növekszik a hatásfok. Így érthető, hogy míg a gyorsforgású propellereknél a medence átkeveréséhez felhasznált teljesítmény fajlagos értéke 10 W/m3 és a létrehozott sugár sebessége 3 m/s, addig a lassújárású gépeknél ez lecsökken 2 W/m3 értékre, hiszen a létrehozott sugár sebessége csak1 m/s körüli.

A kisméretű gyorsjárású keverők természetesen sokkal olcsóbbak, mint a nagyméretű lassújárásúak. Ezért minden esetben gazdaságossági számítással kell eldönteni,hogy az adott medence technológiai feladatának megfelelő üzemóraszámú keverő az energiafelhasználás árkülönbségéből mennyi idő alatt amortizálódik.

A jobboldali ábrán egymás mellett bemutatjuk a gyorsjárású, közepes járású és lassújárású hagyományos keverők nézeti képét, azzal a tartókerettel, amellyel a rendszerint négyzetszelvényű tartóoszlopra lehet felszerelni vízszintes tengellyel a medencében. A függőleges tartóoszlopra rátéve a tartó bal oldalát, azon a kívánt függőleges magasságba csúsztatással beállítható a keverő, míg a négyzetszelvényű tartórúd elforgatásával a szögirny is beállítható.

 

Függőleges tengelyű fenékre lehúzott, úszótestes hiperboloid formájú keverők

 

Felismerve azt, hogy elsősorban anaerob folyamatoknál az az ideális, ha a fenék körül az áramlás a leülepedés meggátlására örvényes, ugyanakkor a felszínen minél kisebb a sebesség, az ideális áramképet olyan hiperboloiddal lehet megközelíteni, amelynek függőleges tengelye a medence közepén helyezkedik el,s amely körbeforogva a hiperboloid nagy átmérőjű részén elhelyezett – lényegében radiális áramlású – lapátokkal a fenék környékén hoz létre sugárszerű áramlást örvényekkel. Ezzel kialakult az az ideális forma, amit az alá elhelyezett merülőmotoros, hajtóműves gép igen kis fordulatszámmal forgat és amivel sikerült a fajlagos energiafelvételt 1 W/m3 értékre leszorítani. A nagyméretű harangszerű forgórész belsejében habszivacs töltésű úszótestet képeztek ki, ezért ez az egész berendezés a víz felszínén úszik, ha nem húzzák le a külön feszítőhuzallal a medence közepére. Ezzel a megoldással meg lehet takarítani a medence feletti hídszerkezetet.

A keverő beépítéséhez ki kell építeni a fenékre a lehúzó zsinórt, utána a beszerelés vagy kiszerelés igen egyszerű művelet. Feltöltött medencénél is elvégezhető, hiszen ha a keverő feszítőhuzalát meglazítják, felúszik.

Keverőink

Keverők és áramláskeltők
AMD, AMG, AFG és SRP

 

Termékeink

Előző cikk: Víz alatti motorral hajtott gépek II. rész – Merülőmotoros szennyvíz- és zagyszivattyúk

Következő cikk:


Hozzaszolas