RSS

A szállított folyadék hatása a szivattyúkra

A szállított folyadék vegyi, biológiai és fizikai jellemzői befolyásolhatják a szivattyúk folyadékkal érintkező részeinek anyagminőségét, formáját és szerkezetét.

 

Vegyi jellemzők

 

A folyadék kémiai összetételét, töménységét, hidrogénion-koncentráció (pH) értékét, keménységét és korróziós hatását értjük.

A szivattyú folyadékkal érintkező részeit olyan szerkezeti anyagokból kell készíteni, amit a folyadék nem támad meg vagy – ha ez nem lehetséges – a legkisebb korrózió fokozatú anyagból készítik. Ilyen esetekben a szivattyúház is vastagabb falú, hogy a méretezési időtartam alatt ki ne lyukadjon.

Ha a választott anyag különleges (pl.: zománc), akkor a gép formája az anyag tulajdonságait követi, nem a kedvező hidraulikus formákat.

Ha a folyadék annyira agresszív, hogy a környezetébe se szabad kijutnia,akkor tömszelence nélküli szerkezeteket használnak.

 

Biológiai jellemzők

A folyadék mérgező, sugárzó, általában embert veszélyeztető tulajdonságát értjük. Itt is a tömszelence nélküli szerkezeteket használják.

 

Fizikai jellemzők

A folyadék hőfokát, telített gőz nyomását, sűrűségét, viszkozitását, gázzal vagy szilárd szemcsékkel szennyezettségét, a szennyezéstől szétválási hajlamát, mechanikai koptató hatását, kavitációs koptató hatását, illékony és gyúlékony voltát értjük.

A szivattyúk szerkezeti anyaga különösen kopásálló, ha szilárd szemcsékkel szennyezett folyadékot szállít. Ha nagy fajsúlyú, vagy igen viszkózus (sűrűn folyó)a folyadék, akkor nagyobb teljesítménnyel kell hajtani, mintha vízhez hasonló a folyadék. E célból erősebb szerkezetűnek kell lennie a gépnek. A forró folyadékot szállító gépben különösen a hőtágulásból adódó méretváltozások hatásait kell figyelembe venni, esetleg a gép egyes részeit hűteni kell. Ha a forró folyadék telített gőz nyomása magas, akkor a szivattyúházat is erre a nyomásra kell méretezni, hogy ezt elviselje.

A felsorolt szempontok miatt azonos energetikai jellemzőjű szivattyúkból is igen sokféle alakítható ki, a szállított folyadék tulajdonságaihoz igazodva. E szempontok miatt a szivattyúkat csak olyan célra szabad használni, amikre azokat tervezték. Más felhasználási területre csak akkor, ha ezt előre a szivattyúgyári szerkesztéssel egyeztették.

A felhasználási terület határjellemzőit rendszerint megtaláljuk a szivattyú katalógusokban, amelyeket túllépni nem ajánlatos, hiszen a termék élettartalmának drasztikus csökkenéséhez vagy akár teljes megrongálásához vezethet!

 

Termékeink esetében is feltüntettünk minden hasznos és fontos információt!

Termékeink

 

Következő cikk: Szivattyúzási és keverési alapelvek


Hozzaszolas