RSS

Magas ambíciók a Moszkvai Tower 2000 projekt kapcsán

A multifunkcionális Tower 2000 üzleti komplexum a Moszkva City projekt fontos részét alkotja, és 2001-ben fejeződött be

A helyzet
A híres Moszkva City Projekt 100 hektár területre terjed ki Moszkva központi üzleti negyedében, és a tervek szerint 2010-ben fejeződik be. Ezt a projektet gyakran Moszkva első „intelligens épületeként” írják le. A 34 szintes Tower 2000 komplexumban vannak irodák, üzletek, vendéglők, földalatti parkoló és a város megfigyelésére alkalmas terasz, ahonnan gyönyörködni lehet a város látványában.

Unknown Object

Az épület stílusos megtervezése – az üvegfelületű homlokzat, a panorámás külső felvonó és a számítógépes vezérlésű gyors belső felvonók – sok fejlett technológiájú berendezéssel párosul. A legmodernebb telekommunikációs és audio-vizuális rendszerek mellett a Tower 2000 komplexumot korszerű központi légkondicionáló rendszerrel, elszívó szellőzőrendszerrel, hűtési és fűtési rendszerekkel, füstérzékelő és
sprinkler-rendszerrel stb. is ellátták. A Tower 2000 komplexum a Capital City Development Ltd. tulajdonában van, és a társaság még legalább öt további toronyépület felépítését tervezi.

 

The Grundfos Solution
A Grundfos megoldása
A Capital City Development Ltd. a Grundfos-t választotta ki az annak biztosításához szükséges berendezések leszállítására, hogy a Tower 2000 komplexumba beépített különféle rendszerek zökkenőmentesen, megbízhatóan és biztonságosan üzemeljenek. Ezek között megemlíthetjük az osztottzónás fűtési, vízellátási, hűtési és légkondicionálási, használati melegvíz-készítési, tűzvédelmi és szennyvízelvezetési rendszereket.

Fűtés
Különleges kihívást jelentett a Grundfos számára az Európa legnagyobb tetőtérbe épített kazánhelyiségéhez szükséges berendezések biztosítása, a Tower 2000 komplexum télikertjének fűtéséhez. A Grundfos CLM 125-264 szivattyúit, amelyek a főépület fűtésére szolgálnak, a nyári hónapokban kikapcsolják.

Hidegvíz-ellátás
A Grundfos azt javasolta, hogy osszák fel az épületet három zónára. Az 1. zónához, amely az épületnek az alagsortól a második szintig terjedő részét foglalja magába, Hydro 2000 MF 3 CR32-2 PMU szivattyú; a 3. szinttől a 16. szintig terjedő 2.zónához Hydro 2000 MF 3 CR8-100 PMU szivattyú; és végül a 17. szinttől a 30. szintig terjedő 3.zónához pedig Hydro 2000 MF 3 CR8-140 PMU szivattyú beépítését javasolták.

Hűtés és légkondicionálás
A Grundfos három LPD 125-120 szivattyút épített be ebbe a rendszerbe, amelyek felváltva működnek. Ezek a szivattyúk kikapcsolódnak, ha a hűtőfolyadék felmelegszik. Nyomástartáshoz a Grundfos egy Hydro 2000 MES CR4-160 egységet szerelt fel. Ezt kiegészítette három CLM 200-290 szivattyú, amelyek a légkondicionáló rendszert szolgálják ki.

Tűzvédelem
A Tower 2000 komplexum biztonsága természetesen elsődleges szempont volt, ezért a Grundfos felszerelt két CR 45-8 szivattyút a sprinkler-rendszerhez az 1. zónában; két NK 80 fő- és készenléti szivattyút a tűzoltótömlők rendszeréhez a 2. zónában, és egy CR 64 szivattyút a sprinkler-rendszerhez; ezenkívül felszereltek két CV125 80 fő- és készenléti szivattyút a tűzoltótömlők rendszeréhez a 3. zónában. Felszereltek továbbá két NK 80 fő- és készenléti szivattyút az alagsori szintek tűzoltótömlőihez és sprinkler-rendszeréhez.

Szennyvízelvezető rendszer
A Tower 2000 komplexumban öt Multilift MD átemelőállomás működik: ezek közül három az alagsori szinteken található, kettő pedig az épület fő részében.

A végeredmény
A Tower 2000 komplexum 2001. évi megnyitása óta a Capital City Development Ltd. rendkívül elégedett a Grundfos által leszállított berendezésekkel. „Jelenleg öt további toronyépületet tervezünk – mondta a társaság szóvivője –, és ki fogjuk kérni a Grundfos tanácsait. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a Grundfos berendezései megbízhatóan és alacsony energiafogyasztással működnek, emellett a társaság értékesítés utáni szerviz-szolgáltatása kitűnő.”

A Grundfos Hydro 2000 nyomásfokozó rendszereket szerelt fel a vízellátási, a hűtési és a légkondicionálási alkalmazások működtetésének biztosítására.

A Tower 2000 fűtőberendezése

Az épület tűzvédelmi rendszere

Grundfos CR szivattyúk


Hozzaszolas